Her yıl, binlerce çocuk kazara veya hatalı ilaç kullanımı nedeni ile acil servislerde tedavi görmek zorunda kalıyor. Bu nedenle; anne, baba veya çocuğun bakımından sorumlu olan diğer kişilerin ilaçların güvenli kullanımı ve saklanması konularında bilgi sahibi olmaları gerekir.
Çocuğunuza ilaç verirken aklınızda bulunsun;
İlacı Vermeden Önce …
» Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan çocuğunuza reçeteli ya da reçetesiz hiçbir ilaç vermeyin.
» İlaç kutuları veya şekilleri birbirine çok benzeyebilir. Doğru ilacı verdiğinizden, ilaç kutusu ve içindeki ilacın aynı olduğundan emin olun.
» İlaç kullanma talimatlarını mutlaka okuyun ve uyarıları dikkate alın.
» İlacınızı doktorunuzun veya eczacınızın belirttiği miktar ve zamanlarda kullanmaya dikkat edin.
» Çocuğunuza aynı anda iki veya daha fazla ilaç vermeniz gerekiyorsa doktorunuzla veya eczacınızla görüşün.
» İlaçlarınızın son kullanma tarihlerini kontrol edin.
İlacı Hazırlarken
» Çocuklarınız küçük yetişkinler değildir, ilaç dozunu tahmin etmeye çalışmayın.
» Yemek kaşığı, tatlı kaşığı kullanmak dozu yanlış ayarlanmanıza neden olabilir. Mutlaka ilaç kutularının içinden çıkan ölçüm araçlarını kullanın. Bu ölçüm araçlarını nasıl kullanacağınız konusunda eczacınızdan bilgi alabilirsiniz.
İlacı Verirken
» Ağızdan alınan ilaçları yatarken içirmeyin, çocuğunuzu oturma konumuna getirin.
» İlaçları mutlaka bol su ile içirin. Su yerine çay, süt, meyve suyu gibi içeceklerle içilmesi ilaçların etkisini değiştirebilir.
» Çocuğunuz bir tablet veya kapsül ilacı yutmakta zorluk çekiyorsa; ilacı bölmenin, ezmenin, çiğnemenin, bir sıvı içinde çözündürmenin ya da meyve suyu, puding, elma püresi gibi gıdalarla karıştırarak vermenin uygun olup olmadığını eczacınıza sorun. Bu durumlar ilacın etkisin değişmesine ya da yan etkiye neden olabilir.
» Bebeklerin tükürme olasılığını azaltmak için ilaçlar bir dozlama şırıngası yardımı ile verilebilir. Doz şırıngası kullanıyorsanız; ilacı çocuğun yanağının iç kısmına uygulayın
» Küçük çocuklar için plastik damlalıklar, ilaç emziği, uzun tutma sapı olan dozaj kaşıkları, dozaj bardakları çocuğunuza uygun çözüm olabilir. Eczacınıza danışın.
İlacı Verdikten Sonra…
» İlacın yetersiz geldiğini düşünerek dozu zamanı gelmeden önce tekrarlamayın. Durumu doktorunuza veya eczacınıza bildirin.
» Çocuğunuz tükürürse veya ilacı kusarsa başka bir doz vermeyin – nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Önleminizi Alın
» Çocuğunuza ilaç verirken ilacı asla “tatlı” veya “şeker” olarak tanımlamayın. Çocuklarda kaza sonucu zehirlenmelerin ana etkenlerinden biri budur.
» Hiçbir zaman çocuğunuzun siz yanında olmadan ilacını kendisinin almasına izin vermeyin.
» Kendi ilaçlarınızı küçük çocukların önünde almayın. Çocuklar yetişkinleri taklit etmeyi sever ve tıpkı sizin gibi ilacınızı almaya çalışabilirler.
» İlaçlarınızı çocuklarınızın ulaşamayacağı kapalı dolaplarda saklayın.
» Acil durumlarda (gece ateşi, yanık, kesik vs.) kullanmanız gerekebilecek ilaçlara ve önlemlere ilişkin doktorunuzdan veya eczacınızdan bilgi alın.
Çocuğunuzun kontrolünüz dışında fazla ilaç aldığını düşünüyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
söz konusu çocuğunuzsa;
bildiğinizden emin olun
Çocuğunuzun kullanabileceği ilaçlar ve dozları çocuğunuzun hastalıklarına, mevcut alerjilerine, yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişir.
Aşağıdaki konulardan emin olmanız çocuğunuzun ilaç tedavisinden en yüksek faydayı almasını sağlayacaktır. Doktorunuza ve eczacınıza sorarak bu konulardan emin olun.
» İlacın adı ve kullanım amacı
» Ne kadar, ne sıklıkta ve ne süreyle ilacı kullanmalısınız?
» İlaç hangi yoldan verilmeli?
• Ağızdan yutarak; deriye sürülerek; nefes ile içe çekilerek; burun, göz ya da kulağa damlatılarak; fitil olarak rektal yol ile … vb
» İlacı hazırlarken dikkat edilmesi gereken özel durumlar var mı?
• Sulandırarak kullanmak; kullanmadan önce çalkalamak … vb
» İlaç aç/ tok veya yiyeceklerle mi verilmeli? İlaç kullanımının öncesinde ve sonrasında kaçınılması gereken besinler var mı?
» Ayrıca dikkat etmek gereken özel durumlar var mı?
• Başka gıda veya ilaçlarla etkileşimi var mı?
• Sık görülen yan etkiler neler?
• Hangi durumlarda doktor ve eczacı ile iletişime geçmelisiniz?
» Bir doz vermeyi unutursanız veya geciktirirseniz ne yapmalısınız?
» İlacı nerede, ne kadar süre saklayabilirsiniz?
Ayrıca mutlaka her doktora gittiğinizde yada eczaneden ilaç alırken hekim ve eczacınızı bilgilendirin;
» Çocuğunuzun kilosu ve yaşı
» Varsa mevcut diğer hastalıkları ve kullandığı ilaçlar
» Varsa herhangi bir ilaca veya yiyeceğe karşı alerjisi
Aklınızda Bulunsun
Pek çok öksürük ve soğuk algınlığı ilacı belirli bir yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz. Özellikle suçiçeği ve grip başta olmak üzere ateşli veya ateşsiz seyreden viral hastalıklarda asetilsalisilikasit içeren ilaçlar Reye Sendromu (beyin ve karaciğeri etkileyen ölümcül olabilen nadir görülen hastalık) olasılığı bakımından doktor tarafından önerilmedikçe 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Asetilsalisilikasit içeren ilaçlar hakkında bilgiyi en yakın sağlık danışmanınız eczacınızdan öğrenebilirsiniz.
söz konusu çocuğunuzsa;
ilaçlarını güvenli saklayın
» Aksi belirtilmedikçe ilaçlar güneş görmeyen, kuru, serin, rutubetsiz yerlerde oda ısısında saklanmalıdır. Bir ilaç dolabını hiçbir zaman daima rutubetli ve sıcak olabilen banyonuza koymayın.
» Eğer üzerinde “soğukta saklayınız” uyarısı yoksa ya da eczacınız size böyle bir öneride bulunmadığı takdirde ilaçlarınızı buzdolabına koymayın.
» İlacınızı kendi kutusunda, şişesinde veya tüpünde saklayın. Bu, talimatların elinizin altında olmasını sağlar ve yanlış ilaç kullanmanızı engeller.
» Göz, kulak ve burun damlalarının açıldıktan sonraki kullanım süreleri oldukça sınırlıdır. Bu süre sonrasında içlerinde bakteri üreyebilir ve kullanımları yarardan çok zarar getirir. İlaç kutusundan çıkan kullanma talimatını mutlaka okuyun.
» Kaynatılmış soğutulmuş temiz su ile hazırlanması gereken süspansiyon formundaki ilaçlar hazırlandıktan sonra 14 güne kadar saklanabilir. Sulandırmanın ardından ilacınızı buzdolabında mı yoksa oda ısısında mı saklanmanız gerektiği konusunda eczacınızdan bilgi alın.
» İlaçlarınızı kutunun üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Bu süre ilaçlar üzerinde yapılan birçok test sonucunda belirlenmiştir.
» Kutunun ya da şişenin ağzını sıkıca kapatın.
» İlaçlarınızı çocukların göremeyeceği ve ulaşamayacağı güvenli yerlerde saklayın.
» Evinize gelen misafirlerinizi ve diğer kişileri ilaçlarını ya da içerisinde ilaç bulunan eşyalarını çocukların erişebileceği yerlerde bırakmamaları konusunda uyarın.